Uživajte u pet dana suvremenog kazališta!

ODOZGO Ganz novi festival je još jedan festival u nizu brojnih festivala na zagrebačkoj sceni. Međutim, jedan je od rijetkih koji predstavlja nadolazeće autore i pokušava otkriti nova imena i trendove u izvedbenim umjetnostima. Ganz izrasta iz djelovanja Teatra &TD unutar programskog koncepta Kulture promjene kao međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora te mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa u izvedbenim umjetnostima. Kao festival razvojnog kazališta prikazuje radove autora koji svoje estetike tek počinju razvijati, pa za razliku od onih već etabliranih, od kojih se obično očekuju maksimumi, imaju pravo i na lutanje i na grešku,  ali i na genijalnost. 

ODOZDO Nalazimo se u Studentskom centru u Zagrebu, fokusirani na prostor Teatra &TD (ali i MM centra, Kina SC i Galerije SC) s pogledom na obnovljeni Francuski paviljon koji uskoro otvara svoja vrata. Vjerojatno je da smo jedini hrvatski, i ne samo hrvatski, kazališni festival koji je besplatan. Time radimo na ganz novoj kazališnoj publici ali i na promicanju kazališta kao medija koji, kao i književnost, igra važnu ulogu u današnjem društvu pretežno pasivne potrošnje slika i podataka.

SPRIJEDA Festival se ove godine fokusira na manji broj umjetnika i programa, međutim s umjetnicima razvija poseban odnos i kreira specifične edukativne programe. Interdisciplinarnim radionicama, laboratorijima s etabliranim umjetnicima, usmjerenim razgovorima, istraživačkim rezidencijama, kao jednako važnim dijelovima svog programa, Ganz povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije, promiče prijenos i razmjenu znanja između različitih generacija umjetnika i različitih područja umjetnosti i vještina. Festival će otvoriti premijera međunarodnog koprodukcijskog projekta Gradnja u izvedbi devetero mladih hrvatskih izvođača, nastalog na incijativu jedne od najpoznatijih njemačkih plesnih umjetnica Isabelle Schad i de facta (Saše Božića), a u suradnji s ekscenom i Kulturom promjene. Španjolska umjetnica Maria Jerez, predstavit će se s dva rada, unutar kojih razvija specifičan jezik na granici kazališta, filma, koreografije i vizualnih umjetnosti. Jedna od najperspektivnijih europskih koreografkinja, Austrijanka An Kaler, u svom radu On orientations/one place after kombinira vizualne i izvedbene umjetnosti. Slovenska umjetnica Irena Tomažin svoje će nevjerojatne glasovne sposobnosti i korištenje tijela kao instrumenta glasa prikazati u predstavi Okus tišine. Publika će moći uživati i u reprizama plesnih predstava  This is you? M. Bilosnić te & R. Milevoj i T. Fellera. Višestruko nagrađivani dvojac BGagić / M. Gladović održati će radionicu luminoakustike, a Svetlana Spajić, srpska vokalna umjetnica, proglašena jednim od pet najboljih balkanskih vokala tradicijskog pjevanja, radionicu tradicionalnih balkanskih napjeva. U suradnji s Francuskim institutom, održat će se istraživačka rezidencija francuskih, slovenskih i hrvatskih umjetnika Communitas II pod vodstvom Male Kline, koja će ujedno održati i radionicufeedback metode. Trio mladih hrvatskih umjetnika D.CarM.Frankola i V.Klepicapredstavit će se s interaktivnom instalacijom Gangplank Showcase, a četvero mladih, perspektivnih jazz glazbenika J. NovoselićG. SavićT.Starešinić i Z. Šestak uz goste DJ Carlita i Brass Gangsters predstavit će se groove-jazz-electro nastupom ganznovoosnovanog ansambla Anakin Skajvalker Jr. U suorganizaciji s Talijanskim institutom za kulturu predstavljamo vokalno-pijanistički duet specijaliziran za izvođenje suvremene glazbe Duo Alterno.

STRAGA Brojni partneri, suradnici i financijeri podržali su organizaciju ovogodišnjeg Ganza.Ovim putem im želimo zahvaliti – apapnet, de facto, eks scena, Francuski institut u Zagrebu (projektTEATROSKOP), Grad Zagreb, International Net for Dance & Performance Austria(INTPA),  isabelle cie, Ministarstvo kulture RH, Nationales Performance Netz (NPN), Talijanski institut u Zagrebu, Zaklada Kultura Nova i HDS Zamp. Festival je dio europskog projekta apap – Izvedbena Europa, a održava se uz potporu Europske komisije – Programa Kultura 2007.-2013. 

4. Ganz novi festival, vizual