RADIONICA / ŽIVA TRADICIJA SA SVETLANOM SPAJIĆ

Ovo je narodna glazba koja rasteže ideje komunikativnosti i „narodnosti“ do samih granica smisla, dodirujući se bez napora sa najapstraktnijom avangardom koju poznajete (U. Smiljanić)

Pozivamo vas na besplatnu radionicu tradicijskog pjevanja sa svjetski poznatom pjevačicom Svetlanom Spajić 16. i 17. rujna 2014. (od 16:00 do 21:30 ) u MM centru. Iako Svetlana na radionicu prima sve koji žele pjevati, bez obzira na iskustvo i sposobnosti, zbog kvalitete rada mjesta na radionici su ograničena. Vaše prijave s kratkim motivacijskim pismom, životopisom i kontaktom (mobitel) s naznakom „ŽIVA TRADICIJA“ šaljite na edukultura.sc@gmail.com do 11. rujna, u ponoć. Posljednjeg dana radionice održat će se javna prezentacija rada i razgovor sa Svetlanom Spajić.

Svetlana voli dijeliti s drugima svoje pjevanje i svoje priče, a cijeli njen rad ujedno je posveta velikim pjevačima tradicionalne glazbe od kojih je učila pjevati stare pjesme. Ovo pjevanje oslobođeno je kategorija tona, nota, melodije, stiha, intonacije. Tradicionalno pjevanje podrazumijeva dosta slobode te uistinu zazvuči kod oslobođenih pjevača.  Svetlana voli dijeliti s ljudima najstarije tradicionalne oblike pjevanja kao što su pjevanje ‘na glas’, ‘ganga’, ‘kolanje’ i  stare pjevačke tehnike kao što su ‘potresanje’, ‘orzenje’ itd.  Veliku pažnju pridaje fokusu, projekciji zvuka, čujenju i slušanju, pojedinačno i u okviru grupe.  Vjeruje da žive tradicije nema bez predanja samog,  i bez punog, aktivnog i osobnog odnosa među pjevačima.

Ako postoji „hardcore“ kada je u pitanju narodna muzika, onda je Svetlana Spajić predstavnik njegovog hardlajn krila. Kod Svetlane Spajić su pjevačke tehnike, osobitosti lokalnih leksika, tematska orijentacija provučene bez ikakvog ustupka nenaviklom slušaocu, neutreniranom uhu. Autentičnost se očituje najprije u tome što je ovo glazba koja ruši intenzitetom, ali ne radi ni najmanji ustupak u smjeru dočekivanja slušaoca na pola puta. Borit ćete se sa ovom muzikom, onako kako se ona borila protiv zaborava  (iz recenzije U. Smiljanića).

 

Svetlana Spajić je nesumnjivo najvažnija pjevačica tradicionalne glazbe koja u ovom trenutku radi na području Srbije, u regiji i šire. Njen napor da pronađe, sačuva i budućnosti preda tradicionalne pjesme sa ovih prostora je utoliko važniji zbog toga što pričamo o izvođačici koja nije sklona nikakvom kompromisu kada je pjesma u pitanju. Učila je pjevati od najpoznatijih seoskih pjevača i pjevala je snajboljim pjevačima tradicionalne glazbe na svijetu kao što su Hronis Aidonidis, Domna Samiou, Yanka Rupkina, Bokan Stankovic. Surađivala je s umjetnicima kao što su Marina Abramović, Robert Wilson, Antony Hegarty, William Basinski i dr. Nastupala je i predavala u Concertgebouwu u Amsterdamu, Wiener Konzerthausu, MomMI – New York, MOCA (Los Angeles) , Jad Vashem Institutu u Jeruzalemu, Grotowski Institutu u Vroclavu i drugima. Od 2010. sudjeluje kao skladateljica, tekstopisac i izvođačica u operi Roberta Wilsona: „The Life and Death of M