RADIONICA LUMINOAKUSTIKE

Pozivamo vas na besplatnu radionicu luminoakustike koju će voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i inžinjer elektroakustike, glazbenik i producent Miodrag Gladović 17. i 18. rujna 2014. (od 17:30 do 21:00) Studentskom centru u Zagrebu. Iako je radionica otvorena za sve zainteresirane učenike, studente, umjetnike, wanna be hakere, dizajnere, DIY entuzijaste i osobe svih dobi spremne na učenje, zbog kvalitete rada mjesta na radionici su ograničena. Vaše prijave s kratkim motivacijskim pismom, životopisom i kontaktom (mobitel) s naznakom „LUMINOAKUSTIKA“ šaljite na edukultura.sc@gmail.com do 11. rujna, u ponoć. Posljednjeg dana radionice, 18. rujna u 22 sata, održat će se javna prezentacija radova polaznika u prostorima SC-a.

Napomena za sudionike: ukoliko ste u mogućnosti ponesite svoj laptop, stompbox pedale, lampice i sl., ali nije uvjet.

Hrvatski umjetnici Miodrag Gladović i Bojan Gagić održati će radionicu Luminoakustike, koja se temelji na pretvaranju svjetlećih objekata u zvukovne slike putem fotonaponskog efekta. Taj efekt nastaje kad solarne ćelije stvaraju električnu energiju čija snaga ovisi o jakosti svjetla, odakle dolazi i naziv koji definira izvedbu i skladateljsku tehniku nazvanu luminoakustikom. Različiti izvori svjetlosti (neonski, halogeni, LED, upaljači, video projektori) proizvode različite zvukovne frekencije koje kroz daljnju obradu mogu biti pretvorene u modularnu glazbenu skicu. 

Radionica će biti podijeljena u dva dijela:

-         prirodne izvore svjetla (sunce)

-         umjetne izvore svjetla (lampe, reflektori, upaljači, laseri,…),

kako bi se potom radilo na procesuiranju ta dva izvora svjetla s analognim (stombox pedale) instrumentima i digitalnim sistemima (PD).

Bojan Gagić je multimedijalni umjetnik, dizajner svjetla i zvuka. Miodrag Gladović inžinjer je elektroakustike, glazbenik i producent. Zagrebačko/zadarski autorski dvojac započeo je svoj rad 2011. prvi put predstavljajući jedinstvenu metodu konverzije svjetla u zvuk koristeći fotonaponski efekt solarnih panela. Bojan Gagić i Miodrag Gladović započeli su razvoj projekta u suradnji s Ivanom Baukom, definirajući tehničko rješenje konverzije fotoelektričnog efekta i mogućnosti njegove primjene u glazbenim istraživanjima. Za svoj rad na razvoju luminoakustike dobili su treću nagradu na prestižnom natjecanju Margaret Guthman New Musical Instrument Competition održanom u Atlanti 2012.

Radionice se realiziraju u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene SC-a te kao dio programa četvrtog izdanja Ganz novog festivala, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.