4. Ganz novi festival pred vratima!

 Od 17. do 21. rujna, u Studentskom centru u Zagrebu, u organizaciji Kulture promjene SC-a, održat će se četvrto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta.

Ganz je međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora te mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa izvedbenim umjetnostima.  Festival će otvoriti premijera međunarodnog koprodukcijskog projekta Gradnja u izvedbi devetero mladih hrvatskih izvođača, nastalog na incijativu jedne od najpoznatijih njemačkih plesnih umjetnica Isabelle Schad i de facta, a u suradnji s ekscenom i Kulturom promjene. Berlinska verzija projekta, inspirirana istoimenim Kafkinim književnim djelom, premijerno je izvedena u veljači u Ufferstudios Berlin.

Španjolska umjetnica Maria Jerez, predstavit će se s dva rada, unutar kojih razvija specifičan jezik na granici kazališta, filma, koreografije i vizualne umjetnosti. Jedna od najperspektivnijih europskih koreografkinja, Austrijanka An Kaler, u svom radu On orientations/one place after kombinira vizualne i izvedbene umjetnosti. Slovenska umjetnica Irena Tomažin svoje će nevjerojatne glasovne sposobnosti i korištenje tijela kao instrumenta glasa prikazati u predstavi Okus tišine. Publika će moći uživati i u reprizama plesnih predstava  M. Bilosnić te R. Milevoj i T. Fellera.

Interdisciplinarnim radionicama, laboratorijima s etabliranim umjetnicima, usmjerenim razgovorima, istraživačkim rezidencijama, kao jednako važnim dijelovima svog programa, Ganz povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije, promiče prijenos i razmjenu znanja između različitih generacija umjetnika i različitih područja umjetnosti i vještina.  Višestruko nagrađivani dvojac B. Gagić / M. Gladović održat će radionicu luminoakustike, a Svetlana Spajić, srpska vokalna umjetnica, proglašena jednim od pet najboljih balkanskih vokala tradicijskog pjevanja, radionicu tradicionalnih balkanskih napjeva.

U suradnji s Francuskim institutom, u sklopu projekta Teatroskop, održat će se istraživačka rezidencija francuskih, slovenskih i hrvatskih umjetnika Communitas II pod vodstvom Male Kline, a u suorganizaciji s Talijanskim institutom za kulturu predstavljamo Duo Alterno.

Festival je dio europskog projekta APAP-Performing Europe, održava se uz potporu Europske komisije – Kultura 2007-2013, INTP-e, Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.

4.Ganz novi festival, vizual